Waar sta ik voor en wat kan ik mogelijk voor jou betekenen? 

Introductie 

Ik ben een man van 45 met een flinke dosis levenservaring. Stap voor stap probeer ik bewuster te worden. Spiritualiteit is mijn belangrijkste bron van zingeving. Als gevolg van twee psychotische ervaringen ben ik me bewust van het gevaar wanneer ik mezelf niet voldoende begrens. Ik hou van lachen en humor kan me niet gauw hard genoeg zijn. Ik durf mijn eigen schaduwkanten goed aan te kijken om er lering uit te trekken. 

Mijn laatste functies en therapeutische ervaringen

Mijn laatste functies die ik heb vervuld waren als studentcoach voor een opleiding ervaringsdeskundigheid en als ervaringsdeskundige in een VIP-team. Een VIP- team werkt met gespecialiseerde hulpverleners die zorg geven aan mensen die voor een eerste of een tweede keer een psychose hebben meegemaakt. Helaas hield ik het mentaal en fysiek niet vol om als onderdeel van dit prachtige team mijn functie te vervullen. Ik gaf meer dan ik aankon. Wel heb ik veel geleerd over psychoses, de eventuele oorzaken, reguliere behandelmethodes en hoe iedere psychose los van de heftigheid ook een boodschap kan geven voor het leven. (de spirituele betekenis ervan als het ware). Verder ben ik regelmatig representant bij systemische opstellingen. Een lichaam kan zoveel informatie geven wat met ons hoofd niet altijd te bedenken of te verklaren is. Opstellingen kunnen helpen om inzichten te krijgen en om je zelfhelend vermogen in werking te zetten. Verschillende alternatieve behandelmethodes hebben mij enorm geholpen en mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Ik vertel je er graag meer over als je dat zou willen. Qua reguliere behandelingen heb ik zeer veel profijt gehad van de ACT (Acceptance Commitment Therapy) en de Yucelmethode hielp aanvullend bij het visualiseren van mijn vernietigende patronen. 

Alternatieve zorg in het basispakket 

Ik zou het enorm toejuichen als alternatieve zorg in het basispakket zou worden opgenomen. Daarnaast zou ik wensen dat zonder diagnose de hulpverleners al zorg kunnen verlenen. Als een verzekeraar pas voor vergoeding zorgt nadat een psychiater een verplichte diagnose heeft gesteld, is er al zoveel tijd verloren en lijden mensen mijns inziens onnodig lang met alle gevaar van dien. Zeker nu er een gigantische toename is van psychische klachten zou ik wensen dat de overheid hierin anders gaat beslissen. Uiteindelijk is het ook nog goedkoper verwacht ik. 

Diagnoses en het identificeren met een aandoening

Een mens in psychische nood, trekt niet altijd zo maar aan de bel. Om toe te geven dat het niet goed is vaak al een enorme drempel. Vertrouwen en gelijkwaardigheid in de aangeboden behandeling en behandelaar zijn essentieel. 

Diagnoses kunnen weliswaar helpen bij het inzichtelijk maken van problematiek maar de keerzijde is volgens mij dat mensen zich kunnen gaan identificeren met de gediagnosticeerde aandoening, wat vervolgens weer voor een minderwaardigheidsgevoel kan zorgen en stigma en zelfstigma in de hand kunnen werken. 

Geen doel kan ook een doel zijn

Het afgelopen jaar heb ik intensief aan mezelf gewerkt en mijn doel was voor het eerst van mijn leven: "Geen doel"  Het was moeilijk om geen doel te hebben maar het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn hart en hoofd veel meer in balans heb gekregen. Ik durf mijn gevoel weer te volgen. Ik ben nog meer gaan inzien dat het voor mij gezonder is om de lat niet meer te hoog te leggen. Ik accepteer dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Ook zonder arbeidscontract ben ik nog steeds waardevol in de maatschappij. Ik doe precies datgene wat ik op een dag aankan en dat lukt me steeds een beetje beter...al leer ik elke dag nog. Mijn kracht is mijn enthousiasme en dat is tegelijkertijd mijn grootste valkuil. Ik ben bij het uiten van mijn communicatieve vaardigheden het meest in mijn element. Ik kan me daarnaast goed afstemmen op vele soorten mensen en ben graag in groepsverband actief. Ik zie ieder mens als gelijkwaardig en als uniek onderdeel van het geheel.  

Politiek en Spiritualiteit 

Ik ben lid geworden van De Nieuwe Mens. Ik las de standpunten en was direct enthousiast. Ik kon het bijna niet geloven dat er een organisatie met politieke ambitie is die precies aansluit bij mijn visie. Af en toe schrijf ik een blog, interview ik kinderen en mag meedenken omdat iedere stem telt. 

Monoloog 

In samenwerking met het Jansstheater zijn we een monoloog van mijn leven aan het maken. Zonder deadline, we zien wel wanneer het klaar is. Naar alle waarschijnlijkheid zal het in ieder geval in het Jansstheater opgevoerd gaan worden. 

 

Wat ik verder nog kan aanbieden is het volgende

Wil jij met mij 1 op 1 in gesprek? Dan mag je mij een app of mail sturen en we kunnen een  (beeld)belafspraak maken. Ik luister graag naar jouw verhaal en deel mijn ervaring en wat mij helpt of heeft geholpen, (indien jij dat wenst om te horen). Affiniteit met spiritualiteit of het openstaan ervoor zou ik prettig vinden bij een eventueel contact. 

Zodra het weer mogelijk is om in groepsverband activiteiten te ondernemen, wil ik graag samen met iemand of alleen voorlichting komen geven of in groepsverband in gesprek gaan over bewustwording, spiritualiteit, psychosegevoeligheid of wat er ter sprake komt en bijdraagt aan zingeving. 

Als je met mij in gesprek wil, ontvang ik graag eerst eerst een mail of app omdat ik mijn telefoon meestal uit heb staan. Dan neem ik vervolgens  contact met je op om af te stemmen of we een klik hebben en we mogelijk een afspraak willen maken. Mijn telefoonnummer is 06-18553768 en emailadres johanstegeman@me.com 

Graag draag ik mijn steentje bij om mijn levenservaringen te delen en van elkaar te leren want ik geloof dat we niet voor niets op elkaars pad komen. Ik kan nog veel meer schrijven over mezelf maar misschien voelt het voor jou goed om contact met mij op te nemen. Ik zie je mail of app met belangstelling tegemoet. 

 

 

 

 

 

-